fbpx

Hva er en WordPress-plugin?

by Nov 18, 2021plugin, WordPress

WordPress er et av de mest populære verktøyene i verden for å lage og redigere nettsider. Det er et svært sikkert, fleksibelt og moderne publiseringsverktøy som brukes på millioner av nettsteder. Blant funksjonene som er standard i WordPress finnes det et brukervennlig system for å redigere innhold, publisere, samt å kunne installere nyttige plugins, altså utvidelser.

I denne artikkelen skal vi se litt på hva en WordPress plugin er, hvordan du installerer dem og hvordan du kan finne de beste utvidelsene som du vil trenge til ditt nettsted.

WordPress-plugin

Dersom du ikke har så mye erfaring med WordPress, lurer du kanskje på hva en wordpress plugin er. Enkelt forklart kan man si at en WordPress-plugin har samme funksjon som en app du installerer på din mobiltelefon. WordPress har en del funksjoner innebygget, men noen ganger trenger man noe ekstra. På samme måte som du installerer apper for å få flere funksjoner og programmer på mobilen din, kan du installere plugins for å få flere funksjoner på nettsiden din også når du skal redigere nettstedet ditt.

Rent teknisk er en WordPress-plugin en kode som kobles til WordPress-nettstedet ditt. En av de mange fordelene med WordPress er at det finnes tusenvis av plugins som du kan legge til på nettstedet ditt. Mange av disse er er laget av frittstående utviklere.

Ulike typer plugins

Plugins kan ha en rekke forskjellige funksjoner, fra små detaljer til store endringer på nettstedet ditt. Her er noen eksempler:

 1. Plugins som legger til små funksjoner på nettstedet, for eksempel en Twitter- eller Instagram feed.
 2. Plugins du kan bruke til å optimalisere nettstedet ditt for bedre rangering i søkemotorene. 
 3. Plugins du kan bruke til å gjøre om nettstedet ditt til en fullt fungerende nettbutikk, et forum eller et sosialt nettverk.
 4. Plugins som framhever bilder, forenkler utskrift, legger til kontaktskjema osv. 

Det finnes både gratis plugins og plugins som du må betale for. Med gratis plugins kan du installere og bruke utvidelsen uten å betale, men noen ganger er visse funksjoner låst med mindre du betaler penger.

Hvilke plugins trenger jeg?

Det finnes over 50.000 plugins å velge mellom på WordPress, derfor kan det være vanskelig å vite hvilke man bør installere. Hvilke plugins du trenger, kommer an på nettstedet ditt. Om du f.eks. driver en fotoblogg, er det kanskje lurt å benytte seg av plugins som fokuserer på fremheving av bilder. Driver du en nettbutikk, vil du trenge en plugin som viser frem dine produkter på best mulig måte samt en kasseløsning. 

Et godt råd er å søke litt rundt på nettet og lese anbefalinger og anmeldelser fra andre brukere som driver lignende nettsteder.

Hvor finner jeg plugins til WordPress?

Her er noen av de beste stedene å finne WordPress -plugins:

 • WordPress.org er den offisielle WordPress plugin-katalogen. Dette er et av de beste stedene å finne både gratis og betalte WordPress -plugins.
 • Mange tredjeparts utviklere selger plugins via sine egne nettsteder og disse kan ofte finnes ved søk på Google.
 • Code Canyon er en stor katalog med eksklusive premium WordPress-plugins.

Hvis du trenger hjelp med å finne riktig plugin, sjekk ut vårt utvalg av de 11 beste plugins for WordPress!

Hvordan installerer jeg plugins?

Det finnes flere måter å installere en WordPress plugin på. De mest vanlige måten er å benytte søkefunksjonen i WordPress, ved hjelp av opplastning eller FTP. Vi skal nå gå igjennom disse metodene:

Installere Plugins med Søkefunksjon

En av de enkleste metodene er å bruke søkefunksjonen i WordPress:

 1. På norsk heter plugins «utvidelser». Fra kontrollpanelet velger du Utvidelser > Legg til ny fra venstremenyen.
 2. Så skriver du bare inn et relevant søkeord eller navnet på utvidelsen som du ønsker deg.
 3. Etter at du har funnet den utvidelsen som du ønsker å installere, klikker du på «Installer nå».
 4. Etter at utvidelsen er ferdig installert, vil knappen endres til «Aktiver».
 5. Klikk på «Aktiver» for å ta i bruk utvidelsen.

Installere en WordPress-plugin ved opplasting

Dersom du har kjøpt en plugin, eller har lastet den ned til datamaskinen din, kan den installeres ved å laste den opp manuelt til WordPress. Skal du installere plugins på denne måten, må den være i ZIP-format. WordPress vil pakke ut filene inne i ZIP-filen for deg, du trenger ikke gjøre dette på forhånd. 

Slik installerer du en WordPress-plugin ved opplasting:

 1. Gå til kontrollpanelet og velg Utvidelser > Legg til ny fra venstremenyen
 2. Trykk så på «Last opp utvidelse».
 3. Velg ZIP-filen fra datamaskinen din og klikk på «Installer nå».
 4. Når utvidelsen er opplastet til WordPress, vil den installeres automatisk.
 5. Før utvidelsen kan tas i bruk, må den aktiveres fra kontrollpanelet. Gå til Utvidelser > Installerte utvidelser. Finn utvidelsen du lastet opp og klikk deretter på «Aktiver».

Installer en utvidelse manuelt med FTP

Noen ganger må du installere plugins manuelt med FTP. Da vil du trenge et program på datamaskinen din som kalles for en FTP-klient. Vi anbefaler å benytte FTP-klienten FileZilla.

Vær forsiktig ved installasjon av plugins

Å installere en WordPress-plugin innebærer å legge til tredjepartskode på WordPress-nettstedet ditt. Derfor må du være forsiktig med hvilke utvidelser du installerer. Noen plugins er bare tull, og gir ingen nytte, mens andre plugins tar så mye kapasitet at de gjør at nettsiden din går saktere. Det finnes også plugins som kan være direkte skadelige. De kan åpne for ondsinnede koder og utilsiktede sårbarheter som skade nettstedets sikkerhet. Derfor er det viktig at du ikke installerer hva som helst, og du bør ikke installere mer enn det du har behov for.

Slik unngår du problemer med plugins

Bruk plugins fra anerkjente utviklere eller kataloger (som for eksempel WordPress.org eller Code Canyon). Før du installerer en plugin bør du se på hvor populær den er og lese anmeldelser. Husk også å oppdatere dine plugins slik at du alltid har de nyeste versjonene.

Det finnes måter som oppdaterer dine plugins automatisk, men ofte er det bedre å manuelt oppdatere dine plugins slik at du har mer kontroll over oppdateringene.

Slik deaktiverer du en WordPress -plugin

Det finnes flere måter å deaktivere en WordPress-plugin, men den enkleste måten er å gjøre det direkte fra kontrollpanelet. Slik gjør du det:

 1. Gå til Utvidelser > Installerte utvidelser.
 2. Klikk på «Deaktiver» for den aktuelle utvidelsen i listen.
 3. Utvidelsen vil fremdeles være installert, men WordPress vil ikke laste den inn lenger. Dersom du ønsker å bruke utvidelsen igjen, kan du enkelt bare klikke på «Aktiver» igjen.

Ofte stilte spørsmål – FAQ

Kan man ha for mange WordPress-plugins?

Det er bedre å ha noen få plugins som fungerer godt til akkurat det nettstedet du vil lage, enn å ha mange plugins. For mange utvidelser kan nemlig senke hastigheten på nettstedet ditt. Installer kun de utvidelsene du trenger, og avinstaller de andre.

Kan man bruke WordPress-plugins på WordPress.com?

Det er ikke mulig å bruke WordPress-plugins på WordPress.com. Plugins virker kun hvis du har wordpress.org. 

Hva er en plugin?

En plugin er en programvareutvidelse. Med andre ord et tillegg til et program. Normalt bruker man plugins for ekstra funksjoner eller for å løse et problem.

Kanskje du også liker…

Hva er WordPress?

Hva er WordPress?

WordPress er det vi kaller en publiseringsplattform og er den enkleste og mest populære måten å lage sin egen nettside...

Åpningstider

Man - Fre: 10:00 - 20:00
Lør - Søn: Stengt

Sted

Gruvegate 9, 8624
Mo i Rana, Nordland