fbpx

Black hat SEO: Hvorfor du burde unngå det

by Aug 6, 2021SEO

I dag er det en stor kamp for å komme øverst på søk i søkemotorene. Hvordan man ender på topp bestemmes av en rekke faktorer gjennom søkemotorenes algoritmer, hvor noen følger regler og tenker langsiktig. Mens andre går kun etter flest mulig treff og tenker billigst mulig. Fremgangsmåten for det sistnevnte blir som regel Black Hat SEO. Definisjonen av Black Hat SEO er handlinger for å endre treff, som bryter med søkemotorens retningslinjer. 

Black hat seo

“Black Hat” eller på norsk “sort hatt”, kommer fra gamle westernfilmer hvor han med den sorte hatten var skurken og han med den hvite hatten var helten. Derfor har vi også motparten til Black Hat SEO, som er White Hat SEO hvor man bruker teknikker som følger retningslinjene og samtidig skaper mer organisk trafikk.

Hvordan fungerer Black Hat SEO?

Når man snakker om SEO eller søkemotoroptimalisering så snakker vi om hvordan man kan påvirke søkeresultatene til søkemotorer. Teknikkene man bruker varierer i stor grad og legitimiteten varierer også deretter.

Hvordan man rangeres i søkeresultatene vil variere basert på en rekke kriterie i søkemotorenes algoritmer. Følgende har vi noen av kriteriene:

 • Hvor relevant siden er i forhold til søkeordene
 • Kvalitet på innhold
 • Interne og eksterne lenker på siden
 • Trafikk

Med Black Hat SEO blir det brukt teknikker, verktøy og virkemidler for å enten forbedre en nettsides treff i søkeresultater eller forverre konkurrerende nettsiders treff i søkeresultater. Dette gjøres da på en måte som motstrider søkemotorene sine retningslinjer.

  p

  Den definitivt største søkemotoren i dag er Google som dekker ca. 70% av markedet, men vi har også søkemotorer som Bing, Yahoo, Yandex og Baidu

  De vanligste Black Hat teknikkene

  Det finnes utrolig mange måter å bruke black hat SEO på og hvordan det gjøres endrer seg stadig etter hva som er mest effektivt og hvordan søkemotorene selv oppdager misbruk. Her er noen vanlige teknikker og verktøy som ikke tillates av de fleste søkemotorene:

  • Automatisert innhold: I dag finnes måter man kan automatisere generering av innhold på gjerne i form av programmer og roboter. Det vil si at det ikke er en person som skriver det.
  • Illegitim bruk av lenker: Det er mange måter lenker brukes og fremskaffes på. Kjøp av lenker, betale for deling av lenker, lenkefarmer, automatisert generering av lenker, skjulte lenker eller unaturlig bruk av lenker på andre sider er noen måter som ikke tillates.
  • Keyword stuffing: Her snakker man om overdreven bruk av nøkkelord kun for å treffe flest mulig søk. I slike tilfeller vil kvaliteten på innholdet generelt være veldig dårlig. Du har kanskje opplevd at ditt søkeresultat ender med artikler som er lite leselig?
  • Stjeling av innhold: Stjeling av innhold fra andre sider, også kalt for “scraping”. Hvor man tar hele eller deler av innholdet fra disse sidene. Noen skriver grundig om, mens andre kopierer direkte.
  • Cloaking: Dette er hvor innholdet som vises i søkeresultatet ikke samstemmer med hva som står på selve siden.

  • Negativ SEO: Man kan også aktivt påvirke søkeresultater negativt. Dette brukes som et virkemiddel for å få konkurrenter sine treff til å gå ned. Det gjøres gjerne gjennom å lage sider med dårlig innhold som lenker til konkurrenten sin side.

  Hvorfor bør man unngå Black SEO?

  Som nevnt kan Black Hat SEO hjelpe deg å få flere treff, samt gjøre det billigere og mer effektivt enn tillate måter, og dette kan høres fristende ut. Siden dette er teknikker og verktøy som ikke tillates følger det også med mulige straffer. Du kan få advarsel, få dine treff redusert eller du kan bli bannlyst fra søkemotoren. 

  Det finnes flere større selskaper som har blitt oppdaget og straffet for bruk av Black Hat SEO. Eksempler er BMW som ble tatt for Cloaking, WordPress som ble tatt for spam og BBC som ble tatt for unaturlige lenker. 

  Søkemotorer som Google utvikler seg stadig og blir flinkere til å oppdage misbruk. Så dersom du bruker slike teknikker og verktøy vil du mest sannsynlig kun få en kortvarig gevinst i kanskje en uke eller to, men du taper vanligvis stort på lang sikt. 

  Kanskje du også liker…

  Hva er negativ SEO?

  Hva er negativ SEO?

  I denne artikkelen forklarer vi hva negativ SEO er og de vanligste metodene som brukes for å utføre negativ SEO. Vi...

  Åpningstider

  Man - Fre: 10:00 - 20:00
  Lør - Søn: Stengt

  Sted

  Gruvegate 9, 8624
  Mo i Rana, Nordland