fbpx

Hva er negativ SEO?

by Aug 17, 2022SEO

I denne artikkelen forklarer vi hva negativ SEO er og de vanligste metodene som brukes for å utføre negativ SEO. Vi forklarer også hvordan du kan oppdage om nettstedet ditt er rammet og hvilke grep du kan ta for å forhindre slike angrep.

Hva er negativ SEO?

Negativ SEO, også kjent som “Black Hat SEO”, omfatter bruk av ondsinnede taktikker for å ødelegge et nettsteds rangeringer i Google. I takt med internettets utvikling har negativ SEO blitt mer sofistikert og kompleks.

Taktikker for negativ SEO:

  • Duplisering av innhold
  • Nettstedsinnbrudd / hacking
  • Angrep fra skadelig programvare
  • Falske sosiale medier-profiler
  • Link farming
  • Klikksvindel
  • Trafikkbombing

Vi skal nå gå igjennom disse taktikkene og forklare hvordan du kan oppdage om nettstedet ditt er rammet og hva du kan gjøre dersom du utsettes for angrep:

få flere kunder

1) Duplisering av innhold

Å kopiere et nettsteds innhold og publisere det på flere andre nettsteder er en relativt enkel metode for å påvirke et nettsted negativt. Når Google finner det samme innholdet på flere nettsteder velges som regel bare en versjon som indekseres. 

Dersom du oppdager et brått fall i rankingene kan du sjekke om det aktuelle innholdet har blitt kopiert og duplisert. Det finnes flere ulike verktøy du kan bruke til dette, for eksempel Copyscape. Du kan gå til Copyscape og legge inn innholdet ditt, og så vil du få opp en liste over andre nettsteder med samme eller lignende innhold. Dersom du finner innholdet ditt på andre nettsteder bør du kontakte eieren av det aktuelle nettstedet og be om å få innholdet fjernet. Du kan også rapportere hendelsen til Google.

Effekt i 2022: Middels til høy.

2) Nettstedsinnbrudd og angrep fra skadelig programvare

Å bryte seg inn på et nettsted kalles også for hacking. Formålet kan være å endre nettstedets grafiske eller tekniske innhold eller ødelegge nettstedet totalt. Dersom robots.txt-filen endres kan nettstedet fjernes fra søk. Dersom ondsinnet programvare angriper et nettsted, kan Google advare brukere om hacking og dette kan få trafikken fra organisk søk til å synke.

Regel nummer en for å unngå at nettstedet ditt utsettes for skadelig programvare og hackere er å bruke sterke administratorpassord og to-trinns autentisering slik at ikke uvedkommende får tilgang til å administrere nettsiden din. Det finnes også mange sikkerhetsplugins som kan hindre ondsinnede angrep. Du bør også ta jevnlige sikkerhetskopier av nettstedet ditt og etablere et automatisk backup-system slik at nettstedet ditt kan gjenopprettes dersom det utsettes for skade.

Effekt i 2022: Svært høy

3) Falske sosiale medier-profiler

Spammere kan angripe et nettsted gjennom sosiale medier ved å opprette falske kontoer på for eksempel Twitter eller Facebook med et firmas navn, og deretter legge ut innlegg av lav kvalitet for å ødelegge omdømmet deres. Falske negative anmeldelser publisert på sosiale medier kan også skade nettstedets og merkevarens omdømme. 

Jevnlig overvåking av sosiale medier kan avsløre slike angrep. Rapporter falske profiler og innlegg for å begrense omfanget av problemet.

Effekt i 2022: Liten

falske sosiale medier profiler

4) Link Farming

Å linke til et nettsted fra et større antall urelaterte nettsteder med lav kvalitet, ofte med en negativ ankertekst, kan påvirke et nettsteds ranking negativt. 

For å unngå at ditt nettstedet havner på link-farmer, sjekk med jevne mellomrom hvor linkene inn til nettstedet ditt kommer fra. Dersom du oppdager et stort antall nye lenker fra nettsider med lav kvalitet, kan dette være et tegn på SEO-angrep. Flere av de store analyseverktøyene kan overvåke og gi deg varslinger når nettstedet ditt får nye backlinks. 

  • SEMrush gir deg varsling når du får nye backlinks. Du har også muligheten til å merke de viktigste og mest verdifulle tilbakekoblingene dine. Da vil du få en varsling dersom disse skulle bli fjernet. Slik vil du ha mulighet til å kontakte den webansvarlige og be om at tilbakekoblingen gjenopprettes slik at du ikke mister søkestatus. 
  • Google Search Console er et gratis verktøy som hjelper nettstedseiere med å overvåke og monitorere nettstedets tilstedeværelse i Google. Dette verktøyet kan også gi deg varslinger ved uvanlig aktivitet og ved å aktivere e-postvarsling kan du få informasjon om slike hendelser umiddelbart slik at du kan ta nødvendige grep. 
  • Flere verktøy gir deg muligheten til å nekte bestemte koblinger å peke til nettstedet ditt. Dersom du oppdager linker fra lavkvalitets nettsteder og link-farmer bør disse fjernes eller blokkeres umiddelbart.

Effekt i 2022: Liten

5) Klikksvindel

Klikksvindel kan utføres ved å programmere en CTR-robot til å søke opp et nettsteds merkenavn og andre relaterte hovedsøkeord for å klikke på oppføringen og deretter umiddlerbart forlate nettstedet. Slik adferd kan bli straffet av Google slik at det rammede nettstedet etterhvert mister sine rangeringer.

Effekt i 2022: Ukjent

6) Trafikkbombing

Å sende store mengder trafikk til et nettsted på kort tid, kan få serveren til å krasje. Dette kan gjøre nettstedet utilgjengelig, og dersom Google ikke finner nettstedet flere ganger på rad, kan nettstedet miste indekseringen. Høy trafikkbelastning eller mange gjennomsøk på kort tid kan også redusere nettstedets hastighet, noe som er negativt for SEO. 

Dersom du utsettes for massive trafikkangrep bør du forsøke å finne ut hvor angrepet kommer fra og blokkere disse IP-adressene ved hjelp av robots.txt and .htaccess.

Effekt i 2022: Liten

trafikkbombing-negativ-seo

Hva gjør Google med negativ SEO?

Også for Google er negativ SEO et problem som selskapet ønsker å bekjempe. Googles forretningsmodell baserer seg på å gi brukerne det mest relevante innholdet til enhver tid, og negativ SEO rammer derfor også Googles produkt. Derfor kommer Google jevnlig med oppdateringer og verktøy for å hindre bekjempe uredelig atferd. Det er ikke alltid Google forklarer hva som ligger bak nye oppdateringer. Det er for å forhindre at ondsinnede aktører tar i bruk nye metoder for å lure de nye algoritmene. Google har også verktøy som varsler webansvarlige om unaturlige lenker og manuell spamaktivitet, og som gir muligheten til å nekte tilbakekoblinger å koble til domenet deres.

Hvilke nettsteder utsettes for negativ SEO?

Negativ SEO kan ramme alle, men det er noen bransjer og typer nettsteder som er mer utsatte enn andre, for eksempel gamble-industrien. 

Kanskje du også liker…

Åpningstider

Man - Fre: 10:00 - 20:00
Lør - Søn: Stengt

Sted

Gruvegate 9, 8624
Mo i Rana, Nordland